Pyszny sernik wg przepisu Ewy, miał wyjść z rosą, ale w moim wykonaniu nie chciała się pojawić :( Bez rosy też wyszedł wspaniały, zamiast niej były truskawki :)))
Składniki:
proporcje na tortownicę o śr. 25 cm
ciasto na spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko + 2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masła
masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
1/2 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru z wanilią
4 całe jaja
1 budyń waniliowy bez cukru
1 szklanka mleka 3,2%
pianka na wierzch:
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
Sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjąć je z lodówki.
Z podanych składników krótko zagnieść ciasto, wylepić nim dno tortownicy, ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na 20 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem, piec ok. 10 - 15 minut.
Do miski wrzucić ser, jaja, cukry, budyń, wlać olej i mleko, wszystko dokładnie lecz krótko zmiksować (masa będzie rzadka, ale tak ma być).
Wylać ją na podpieczony spód i piec w 170 stopniach ok. 60 minut aż do lekkiego zezłocenia.
Z białek ubić pianę dodając porcjami cukier puder, piana powinna być sztywna i lśniąca jak na bezę.
Upieczony sernik delikatnie wysunąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć całą pianę i wsunąć ponownie do zapieczenia. Piec jeszcze ok. 15 minut aż beza będzie lekko złota, wtedy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach przez 30 minut.
Przed krojeniem sernik wystudzić, na bezie powinny pojawić się złote krople rosy.
Komentarze