Polecam, jest naprawdę pyszny,a najlepszy następnego dnia.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kg sera mielonego z wiaderka
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń
1 łyżka cukru waniliowego
2 szklanki mleka
sok z ½ cytryny
½ szklanki oleju
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
Sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód dokładnie mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wylepiamy nim spód tortownicy o średni. 26 cm i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
2.Do sera dodajemy: cukier, cukier waniliowy, jajka i dokładnie miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń, dodajemy sok z cytryny i olej, na sam koniec ciągle mieszając wlewamy mleko. Masa będzie miała płynną postać. Wylewamy ją na podpieczony spód i pieczemy przez ok. 50 minut w 160 stopniach.
3.Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Sztywną pianę wykładamy na sernik i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż piana lekko się ozłoci.
4.Studzimy w tortownicy, a następnie chłodzimy w lodówce.
Komentarze