Sernik z pianką

0 (0 ocen)

Polecam, jest naprawdę pyszny,a najlepszy następnego dnia.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru pudru
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 kg sera mielonego z wiaderka
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 budyń
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 szklanki mleka
    sok z ½ cytryny
    ½ szklanki oleju
    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru

Sernik z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód dokładnie mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto. Następnie wylepiamy nim spód tortownicy o średni. 26 cm i podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Do sera dodajemy: cukier, cukier waniliowy, jajka i dokładnie miksujemy aż cukier się rozpuści. Następnie wsypujemy budyń, dodajemy sok z cytryny i olej, na sam koniec ciągle mieszając wlewamy mleko. Masa będzie miała płynną postać. Wylewamy ją na podpieczony spód i pieczemy przez ok. 50 minut w 160 stopniach.
  • 3. Białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Sztywną pianę wykładamy na sernik i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż piana lekko się ozłoci.
  • 4. Studzimy w tortownicy, a następnie chłodzimy w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy