Sernik z owocową „czapą”

0 (0 ocen)

Pyszny, bardzo delikatny i puszysty, rozpływający się w ustach...

Składniki:

  • - 1 kg twarogu - użyłam gotowego z wiaderka;
    - 7 jaj;
    - niepełna szklanka drobnego cukru;
    - 1 i 1/4 szklanki mleka 3,2%;
    - 200 g śmietany kremówki 36%;
    - 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
    - 60 g masła;
    - 1/2 łyżeczki soli;
    - 16 g cukru wanilinowego;
    - kilka kropli aromatu waniliowego.

    Dodatkowo

    - owoce: truskawki, maliny, borówki, czereśnie, porzeczki itd.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z owocową „czapą” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej.
    Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, pozostały papier wypuść na zewnątrz tortownicy, aby ją dobrze uszczelnić.
    Oddziel żółtka od białek do dwóch misek (żółtka do dużej miski). Białka odłóż, natomiast do żółtek dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj na niskich obrotach, tylko do połączenia się składników, masa powinna być jednolita (będzie rzadka).
    Piekarnik nagrzej do 170ºC.
    Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i delikatnie za pomocą szpatułki wmieszaj do masy serowej. Gotową masę serową wlej do przygotowanej tortownicy.
    Sernik początkowo piecz około 20 minut w temperaturze 170ºC, następnie zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz około 70-80 minut. Gotowy sernik powinien być na wierzchu ścięty i sprężysty.
    Wystudź w lekko uchylonym piekarniku (delikatnie opadnie). Po całkowitym ostudzeniu wstaw na całą noc do lodówki, aby odpowiednio stężał.
    Podawaj ze świeżymi owocami.

    Można również oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sery Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować