Sernik z owocami na drożdżowym spodzie

0 (0 ocen)

Pyszny serniczek , który błyskawicznie znika :D

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe :
    - 0,5 kg mąki pszennej + 3 łyżki
    - pół kostki drożdży
    - 1 jajko
    - 6 łyżek cukru
    - 4 łyżki stopionego , przestudzonego masła
    - szklanka mleka o temp. pokojowej lub lekko ciepłego
    - szczypta soli.

    Masa serowa:
    - 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
    - 1 kostka masła
    - 4 żółtka ( do tego ubita piana z 4 białek )
    - 1 szklanka cukru
    - budyń waniliowy
    - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka pasty waniliowej lub cukier wanilinowy
    Do tego :
    - 4 brzoskiwnie
    - 250g borówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z owocami na drożdżowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek drożdżowy spód. Drożdże rozkruszamy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy nasz zaczyn ( prosty prawda:) ) w ciepłe miejsce na 15 min do wyrośnięcia. Kiedy nasz zaczyn podwoi mniej więcej swoją objętość dolewamy masło, wrzucamy jajko, resztę cukru i mąki i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo powietrza i dużo ciepła, żeby pięknie rosło, także nie żałujmy naszych rąk do wyrabiania. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i dostawiamy znów do wyrośnięcia na jakąś godzinkę. Ważne , żeby odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć najlepiej bawełnianą ściereczką ale zwykła czysta ścierka kuchenna tez się nada. Po godzince znów delikatnie wyrabiamy ciasto ale tylko chwilę, żeby drożdże znów poczuły ciepło i rozwałkowujemy cieniutko na kształt formy do pieczenia. Ja użyłam takiej dużej 35/40cm. Odstawiamy aby jeszcze urosło i zabieramy się za wykonanie masy serowej.
    Żółtka ubijamy z cukrem i ciepłym masłem na delikatną masę. Następnie dodajemy stopniowo twaróg i mieszamy. Kiedy cały twaróg będzie wymieszany, dodajemy budyń i ekstrakt waniliowy a na koniec delikatnie ubitą pianę z białek .
    Na ciasto drożdżowe układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie oraz borówki. Na wierzch dajemy masę serową. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160C ( przy termoobiegu) na ok. 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Szarlotka na drożdżowym spodzie

To może cię zainteresować