Sernik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekałam nożem z mąką, dodałam żółtko, cukier, proszek do pieczenia, dolałam śmietanę i ze składników wyrabiam ciasto.
Na koniec dodałam ubitą z białka pianę i ponownie zagniotłam delikatnie ciasto. Z ciasta uformowałam kule i wstawiłam do lodówki na pół godziny
2.Twaróg zmiksowałam z żółtkami, cukrem, olejem, śmietaną.
Do puszystej masy dodałam budyń w proszku, łyżkę mąki krupczatki i krople aromatu waniliowego, na koniec dodałam pianę z białek, rodzynki, sparzone orzechy laskowe, zmielone orzechy włoskie i dokładnie wymieszałam dużą łyżką.
3.Blaszkę o wymiarach 30 x 25 wysmarowałam tłuszczem, posypałam tartą bułką, dno i boki blaszki wylepiłam ciastem.
4.Masę serową wyłożyłam na ciasto i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na godzinę w temperaturze 180 C.
5.Ostudzone ciasto udekorowałam zmielonymi orzechami laskowymi i czekoladą w proszku.
Komentarze