Sernik lekki, delikatny, kremowy po prostu palce lizać.
Składniki:
Spód
200 g ciasteczek oreo(bez kremu)
80 g margaryny lub masła
Masa serowa
1 kg ser twarogowy z wiaderka
4 jajka
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml kremówki
Bita śmietana
200 ml zimnej kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
ciasteczka oreo na górę i do dekoracji
Sernik z oreo i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód Ciasteczka pozbawione kremu zmiksować w blenderze. Dodać rozpuszczoną letnią margarynę, zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy. Masa serowa Żółtka, cukier, cukier waniliowy zmiksować w robocie do białości. Dodać zmiksowany w blenderze krem z ciasteczek, zmiksować. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Dolać kremówkę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 70 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernika na 3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Tortownica 25 cm. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Na serniku rozsmarować część bitej śmietany posypać rozkruszonymi ciasteczkami i udekorować boki sernika bitą śmietaną.
Komentarze