Sernik z nutą mandarynki i piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować je na proszek. Przełożyć do miski i dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do rozdrobnionych herbatników. Rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę.
2.Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i wylepić ją herbatnikami i odłożyć do lodówki na 30 minut.
3.Masa serowa:
Mandarynki obrać z skórki, podzielić na cząstki i przełożyć do blendera, zmiksować. Przełożyć do rondelka, dodać cukier brązowy. Postawić na ogień i zagotować, gotować około 20-30 minut aż płyn zmniejszy swoją objętość o wiecej niż połowę. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie.
4.Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie ser zmielić dwukrotnie.
5.Białka oddzielić do żółtek. Żółtak utrzeć do białości z cukrem
6.Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać po jednej łyżce ser, a następnie po łyżce dodawać jogurt.
7.Następnie dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać mikserem. Na koniec po łyżce dodawać mus mandarynkowy, cały czas mieszając.
8.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 15 minutach zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 50-60 minut. Zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia. Następnie przełożyć do lodówki.
9.Dekoracja:
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. W między czasie wyszorowane mandarynki pokroić na plasterki. Przełożyć do syropu i gotować około 15 minut. Wyjąć z syropu i ostudzić, następnie ulożyć na serniku.
Smacznego!
Komentarze