Sernik z nutą mandarynki i piernika

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszny sernik w wyjątkowym smaku, słodycz przełamana delikatną nutką goryczki mandarynki.

Składniki:

  • Spód:
    250 g herbatników
    130 g margaryny tortowej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    Masa serowa:
    650 g sera białego półtłustego
    400 g jogurtu greckiego
    ¾ szklanki cukru
    4 jajka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    500 g mandarynki
    2 łyżki brązowego cukru
    Dekoracja:
    1 szklanka wody
    ½ szklanki cukru
    3 mandarynki

    Tortownica 22 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik z nutą mandarynki i piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-148ep1d 1. Spód:
    Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować je na proszek. Przełożyć do miski i dodać przyprawę do piernika, wymieszać. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do rozdrobnionych herbatników. Rozetrzeć w palcach tworząc kruszonkę.
  • image-15fofai 2. Dno i boki tortownicy wysmarować masłem i wylepić ją herbatnikami i odłożyć do lodówki na 30 minut.
  • 3. Masa serowa:
    Mandarynki obrać z skórki, podzielić na cząstki i przełożyć do blendera, zmiksować. Przełożyć do rondelka, dodać cukier brązowy. Postawić na ogień i zagotować, gotować około 20-30 minut aż płyn zmniejszy swoją objętość o wiecej niż połowę. Zdjąć z ognia i ostudzić zupełnie.
  • image-271q4u4 4. Składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. W między czasie ser zmielić dwukrotnie.
  • image-0nkfjyy 5. Białka oddzielić do żółtek. Żółtak utrzeć do białości z cukrem
  • image-1l6ut6g 6. Następnie cały czas mieszając mikserem dodawać po jednej łyżce ser, a następnie po łyżce dodawać jogurt.
  • image-251csf1 7. Następnie dodać proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać mikserem. Na koniec po łyżce dodawać mus mandarynkowy, cały czas mieszając.
  • image-0eio012 8. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie delikatnie wymieszać ją z masą serową. Masę wylać na przygotowany spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Po 15 minutach zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 50-60 minut. Zostawić w piekarniku aż do ostygnięcia. Następnie przełożyć do lodówki.
  • image-0cljh6j 9. Dekoracja:
    Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. W między czasie wyszorowane mandarynki pokroić na plasterki. Przełożyć do syropu i gotować około 15 minut. Wyjąć z syropu i ostudzić, następnie ulożyć na serniku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki Przyprawa do piernika Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować