Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

0 (0 ocen)

Sernik na zimno z musem truskawkowym w formie galaretki i kawałkami soczystego arbuza. Schłodzony idealnie sprawdza się w upalne dni.

Składniki:

  • MASA SERNIKOWA:
    500 g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    2 galaretki kiwi lub agrestowe
    1 szklanka wody

    MUS TRUSKAWKOWY:
    500 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    1 szklanka wody

    DODATKOWO:
    400 g arbuza obranego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0eu82v5 1. Galaretki rozpuścić w podanej ilości wody. Delikatnie podgrzałam na małym ogniu, gdyż ciężko się rozpuszczały. Truskawki zmiksować i połączyć z galaretkami. Część galaretki wylać na dno formy o średnicy 22 cm i wstawić do lodówki, a resztę odstawić w ciepłe miejsce.
  • image-1xcjeuq 2. Zielone galaretki rozpuścić podobnie jak czerwone (truskawkowe). Twaróg zmiksować i połączyć z galaretkami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową (odłożyłam 1 łyżkę do dekoracji).
  • image-0rr1g8n 3. Arbuza pokroić w kostkę odsączając sok. Kiedy warstwa truskawkowa stężeje, wylać część masy sernikowej. Układać kawałki arbuza zalewając tężącą masą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • image-235iq0q 4. Na stężałą masę sernikową wylać pozostały mus truskawkowy. U mnie nie stężał, ale gdyby się tak stało to należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu. Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Porady

Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować