Sernik z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrób kruche ciasto: wszystkie składniki połącz, uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.
2.Masa serowa: żółtka oddziel od białek. Żółtka zmiksuj z margaryną na gładką masę. Dodaj cukier i ser łyżkami, utrzyj. Następnie dodaj budyń i ubitą na sztywno pianę z białek (5 białek z masy serowej i 1 z ciasta kruchego), delikatnie wymieszaj.
3.Ciastem wylep dno wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy o wym.24x38 cm. Ponakłuwaj widelcem i piecz 15 minut w 180 st. Na podpieczony spód wylej masę serową i piecz jeszcze 60 minut w 170 st.Ostudź.
4.Mus truskawkowy: umyte i odszypułkowane truskawki zmiksuj razem z cukrami i śmietanką. Galaretki wymieszaj w 1,5 szklance gorącej wody i gdy stężeją dodaj do musu. Tężejącym musem zalej wystudzony sernik i chłodź w lodowce przez min.2 godz.
Komentarze