Sernik z musem malinowym

4.5 (199 ocen)

  • 25 min

Bardzo efektowny, aksamitny w smaku, gładki i bez pęknięć!

  • 25 min

Składniki:

  • Spód
    - 3 paczki herbatników kakaowych Petit
    - 4 łyżki masła
    - 1 łyżka likieru Malibu
    Sernik
    - 1 kg sera białego mielonego
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 szklanka cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 5 jajek
    - 1/3 szklanki śmietanki 30 %
    Maliny
    - 1 szklanka malin, poza sezonem mrożonych 300 g
    - 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z musem malinowym 1. - Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do miąższu bez pestek dodać cukier i dokładnie wymieszać.
    - Herbatniki pokruszyć, zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać likier.
    - Masa herbatnikowa ma mieć konsystencję mokrej kruszonki. Należy dodać masła jeśli jest za sucha.
  • 2. - Okrągłą tortownicę 26 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia. Z zewnątrz obłożyć tortownicę folią aluminiową, bo pieczemy sernik w kąpieli wodnej i należy zabezpieczyć aby woda nie dostała się od spodu do tortownicy.
    - Wyłożyć masę herbatnikową na spód, dokładnie docisnąć do dna.
  • 3. - Wymieszać ser z mąką mikserem na małych obrotach, stopniowo dodając cukier z cukrem waniliowym.
    - Wbijać po jednym jajku, dodając każde następne co 20 sekund, cały czas miksując.
    - Na koniec dodać śmietankę.
    - Masę wylać na herbatnikowy spód.
  • 4. - Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce musu malinowego. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki po serniku.
    - Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na blachę z gorącą wodą.
    - Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut.
    - Po tym czasie zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć piekarnik i jeszcze trzymać w nim sernik przez 15 minut.
  • 5. - Wyjąć, całkowicie ostudzić, zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin.
    - Podawać na talerzu pomalowanym płynną czekaladą.

Porady

Sernik pieczony w kąpieli wodnej i niskiej temperaturze jest idealnie gładki, bez pęknięć. Zawsze robi furorę, bo jest i piękny i smaczny. Inspiracja przepisem z Kwestii Smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować