Sernik z musem malinowym

4.47 (202 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rewelacyjny sernik z warstwą malinową.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1/2 szklanki pudru
    220g masła roślinnego
    2 żółtka
    łyżka śmietany 18%
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżeczka cynamonu
    łyżka kakao

    Masa serowa;
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    3 jajka
    2 budynie waniliowe
    1/2 szklanki cukru pudru
    200g masła
    aromat rumowy
    szczypta soli
    ziarenka wydrążone z laski wanilii


    Warstwa malinowa:
    ok. 400ml domowej konfitury malinowej
    2 galaretki malinowe
    125 ml wody
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Desery

Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewam z proszkiem do piecznia. Dodaję cukier, kakao i cynamon. Następnie dodaję żółtka, masło oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam w folię i odkładam do lodówki.

    Masło ucieram z cukrem pudrem na puch. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym żółtku. Stopniowo dodaję porcję sera i wsypuję sypkie budynie oraz dodaję ziarenka wanilii. Dodaję kilka kropli aromatu. Masę mieszam. Pianę z 5 białek ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie mieszam z serem, za pomocą drewnianej łyżki.

    Ciasto kakaowe rozwałkowuję i przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wylewam masę serową. Piekę około 60 minut w 180 st. Studzę w uchylonym piekarniku.

    Kiedy sernik całkowwicie ostygnie przygotowuję malinową warstwę. Galaretki rozpuszczam w 125 ml wody , kiedy przestygną mieszam z konfiturą. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wylewam ją na sernik i wstawiam do lodówki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować