Sernik z musem a'la Panna Cotta

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Sernik w połączeniu z musem jest bardzo smaczny. Delikatny, puszysty, mąż powiedział, że jest idealny...

Składniki:

  • Spód:
    szklanka mąki pszennej,
    2 łyżki tartych migdałów,
    1/4 szklanki cukru,
    jajko,
    100g masła.

    Masa serowa:
    500g białego sera półtłustego,
    250g serka mascarpone,
    1/2 laski wanilii,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    5 jajek,
    szklanka cukru pudru,
    szklanka śmietany 18%,
    szklanka musu z truskawek,
    2 łyżki przyprawy do sernika.

    Wierzch:
    1/2 szklanki musu z truskawek,
    20g gorzkiej czekolady,
    20g białej czekolady,
    cukier puder.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z musem a'la panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sur sernik 1. Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wylepić dno oraz do połowy brzegi tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć widelcem.
  • surowy sernik2 2. Ser zmielić, dodać mascarpone, cukier puder, nasiona wanilii. Wbić jajka, dodać oby dwie mąki, przyprawę do sernika oraz śmietanę. Zmiksować na gładką masę. Na cieście rozsmarować mus z truskawek. Następnie wylać masę serową.
  • surowy sernik3 3. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić.
    Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować