Oto przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
-5 jajek
-¾ szklanki cukru
-1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
Masa serowa, składniki:
-1 puszka moreli
-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)
-200 g śmietany
kremówki najlepiej 36 %
-3 łyżki żelatyny
-sok i skórka z połowy cytryny
Składniki dekoracji:
-250 ml śmietanki
-2 łyżki cukru pudru
- 250 ml kremówki 36 %
- kolorowe wiórki kokosowe
Sernik z morelami o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem.
Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.
2.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu i ostrożnie wymieszać z serem i owocami.
3.Finał: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty i następnie przełożyć masą. Udekorować gotową bitą śmietaną i wiórkami.
Komentarze