Sernik z morelami o smaku cytrynowym

0 (0 ocen)

Oto przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    -5 jajek
    -¾ szklanki cukru
    -1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
    -4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
    -1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

    Masa serowa, składniki:
    -1 puszka moreli
    -500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)
    -200 g śmietany
    kremówki najlepiej 36 %
    -3 łyżki żelatyny
    -sok i skórka z połowy cytryny

    Składniki dekoracji:
    -250 ml śmietanki
    -2 łyżki cukru pudru
    - 250 ml kremówki 36 %
    - kolorowe wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik z morelami o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z morelami o smaku cytrynowym 1. Biszkopt: Białka ubić mikserem ze szczyptą soli, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min), następnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem.
    Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.
  • 2. Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z masą serową. Żelatynę rozpuścić podgrzewając na małym ogniu i ostrożnie wymieszać z serem i owocami.
  • sernik 3. Finał: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 płaty i następnie przełożyć masą. Udekorować gotową bitą śmietaną i wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować