Sernik z miętowymi czekoladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Ciasto:Mleko,margarynę,cukier,czekoladę,kakao przełożyć do garnka i podgrzewać do dokładnego rozpuszczenia wszystkich składników. Ostudzić.Mąkę i sodę wymieszać. Żółtka ubić,połączyć z mąką i masą czekoladowa, dokładnie wymieszać.
2.Masa serowa: Żółtka utrzeć z połową cukru,miksując dodawać po łyżce sera , oraz budyń,olej i mleko, do masy dodać pokrojone czekoladki miętowe,
wymieszać. Białka ubijamy z drugą polową cukru na sztywna pianę i delikatnie łączymy z serem.
3.Na blache(32*25cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto czekoladowe i wykładamy masę serowa. pieczemy w temp.170 stopni 50-60 min.Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem lub polewa czekoladową.
Porady
Do sernika można użyć czekoladek z innym nadzieniem np. czekoladowym czy orzechowym.
Komentarze