• Sernik z masłem orzechowym na spodzie z ciasteczek owsianych, pokryty zapieczoną czekoladą

    Dodane przez: ze smakiem

  • Pięknie prezentujący się, wysoki sernik z masłem orzechowym. Spód z ciasteczek owsianych, a na wierzchu pieczona czekolada. Odpowiedni dla kulinarnych amatorów :)

  • Składniki

    spód:
    250 g ciasteczek owsianych (moje są firmy SAN – „Złotokłose”)
    100 g posiekanej gorzkiej czekolady
    50 g masła, w temperaturze pokojowej

    masa serowa:
    500 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    3 jajka
    3 żółtka
    200 g cukru
    125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
    250 g gładkiego masła orzechowego

    polewa:
    250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
    50 g posiekanej gorzkiej czekolady
    50 g posiekanej mlecznej czekolady
    30 g brązowego cukru

  • Sposób przygotowania

    1.

    1) SPÓD: wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy ich wysokości), wyrównać. odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej. 2) MASA SEROWA: wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. masę serową wylać na spód z ciastek. piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu. w międzyczasie przygotować polewę na wierzch. 3) POLEWA: wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika. upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku. wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić w lodówce. ( jedni mówią, że przez noc; mi wystarczyły dwie godzinki). +w Biedronce są herbatniki w polewie czekoladowej-widoczne na zdjęciu. kuleczki będą dobrze wyglądały jako ozdoba!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, czekolada, Sernik, ciasteczka owsiane, owsiane, masło orzechowe, sernik czekoladowy, sernik orzechowy
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: ze smakiem

ze smakiem 4

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2016-10-13T13:09:31+02:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii