Sernik z masłem orzechowym na spodzie z ciasteczek owsianych, pokryty zapieczoną czekoladą

0 (0 ocen)

Pięknie prezentujący się, wysoki sernik z masłem orzechowym. Spód z ciasteczek owsianych, a na wierzchu pieczona czekolada. Odpowiedni dla kulinarnych amatorów :)

Składniki:

  • spód:
    250 g ciasteczek owsianych (moje są firmy SAN – „Złotokłose”)
    100 g posiekanej gorzkiej czekolady
    50 g masła, w temperaturze pokojowej

    masa serowa:
    500 g sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    3 jajka
    3 żółtka
    200 g cukru
    125 ml gęstej kwaśnej śmietany (przynajmniej 18%)
    250 g gładkiego masła orzechowego

    polewa:
    250 ml kwaśnej gęstej śmietany (przynajmniej 18%)
    50 g posiekanej gorzkiej czekolady
    50 g posiekanej mlecznej czekolady
    30 g brązowego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciasteczka owsiane

Sernik z masłem orzechowym na spodzie z ciasteczek owsianych, pokryty zapieczoną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) SPÓD:
    wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). masę ciasteczkową wyłożyć na dno i boki tortownicy (do połowy ich wysokości), wyrównać.
    odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

    2) MASA SEROWA:
    wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować na gładką masę. nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. masę serową wylać na spód z ciastek.
    piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty i sprężysty z wierzchu. w międzyczasie przygotować polewę na wierzch.

    3) POLEWA:
    wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. lekko podgrzewać, do roztopienia i połączenia się składników, cały czas mieszając. gotową polewę natychmiast zdjąć z palnika.
    upieczony sernik wyjąć z piekarnika, równo i delikatnie rozprowadzić po jego wierzchu polewę czekoladową, włożyć ponownie do piekarnika na 10 minut, na dalsze pieczenie. po tym czasie piekarnik wyłączyć, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
    wystudzony sernik wyjąć z piekarnika, schłodzić w lodówce. ( jedni mówią, że przez noc; mi wystarczyły dwie godzinki).

    +w Biedronce są herbatniki w polewie czekoladowej-widoczne na zdjęciu. kuleczki będą dobrze wyglądały jako ozdoba!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować