Sernik z masłem orzechowym

4.5 (178 ocen)

  • 4 godz.

Dla wielbicieli masła orzechowego i serników. Sernik na kruchym, herbatnikowym spodzie, bez pieczenia. Bardzo kremowy i orzechowy.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 140 g herbatników (mogą być pełnoziarniste)
    25 g orzeszków ziemnych
    150 g masła
    550 g serka philadelphia (naturalnego)
    180 g kremowego masła orzechowego
    9 g żelatyny (w proszku)
    50 ml syropu klonowego
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka włożyć do mocnego worka, zamknąć i potłuc tłuczkiem lub wałkiem na okruchy. To samo zrobić z orzeszkami, tylko nie na miazgę, ale tak by zostały większe kawałki. Można herbatniki i orzeszki zemleć w blenderze.
  • 2. Masło całkowicie roztopić. Wystudzone wymieszać z herbatnikami i orzeszkami. Tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód, a boki odciąć), wyłożyć masę i docisnąć palcami. Wstawić do lodówki.
  • 3. Ser i masło orzechowe zmiskować na gładko. Żelatynę rozpuścić w 150 ml ciepłej wody, najlepiej zostawić ją na jakieś 10 minut (musi się porządnie rozpuścić). Gdyby były jeszcze grudki to należy ją lekko podgrzać.
  • 4. Żelatynę dodawać stopniowo do sera i miksować, równocześnie dodając syrop klonowy. Masę wyłożyć na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować