Sernik z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi

4.98 (197 ocen)

  • 30 min

Dla wielbicieli karmelu, orzeszków i wszelkiego rodzaju serników - extra połączenie

  • 30 min

Składniki:

  • spód:
    60g masła
    200g herbatników kakaowych
    Ser:
    1 kostka masła
    1,30 kg sera (twarogowy nie zmielony ja użyłam domowego koziego)
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    na wierzch ciasta:
    masa krówkowa w puszce
    orzeszki ziemne solone
Wystaw ocenę:

4.98 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik z masą krówkową i orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem wyłożyć na spód blachy 23x33, lekko przyciskając. Żółtka ubić z cukrem, dodać masło, dodać ser i budyń, wymieszać. Białka ubić z cukrem waniliowym, drewnianą łyżką dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć delikatnie na pokruszone ciasteczka, piec 45 minut w 150 st. ( z termoobiegiem)
    Gdy ciasto wystygnie, posmarować masą krówkową i posypać orzeszkami.

Porady

Aby użyć całkowicie pewnych składników, zrobiłam na spód własne kruche ciasto: zagniotłam kostkę masła, 2,5 szkl. mąki, 3 łyżki kakao, 2 jajka, łyżkę śmietany i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Podpiekłam przed nałożeniem sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować