Sernik z masą cappuccino

4.5 (156 ocen)

Idealne połączenie sernika placka orzechowego i masy orzechowej z galaretką. Bardzo smakowite ciasto do kawy.

Składniki:

  • Placek orzechowy:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki maki pszennej
    1 szklanka mielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Sernik:
    60 dkg sera białego
    15 dkg margaryny
    6 jajek
    20 dkg cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń śmietankowy
    olejek cytrynowy

    Masa cappuccino:
    2 szklanki mleka
    1 cukier waniliowy
    5 dkg cappuccino orzechowego
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    25 dkg margaryny
    1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    1 galaretka czerwona
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Sernik z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z masą cappuccino 1. Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec zmielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
  • Sernik z masą cappuccino 2. Pieczemy sernik: pierwsze mielimy ser biały przez maszynkę lub mikserem. Potem ucieramy margarynę z cukrem pudrem, powoli dodajemy po jednym żółtku,potem dajemy zmielony ser, następnie budyń śmietankowy potem proszek do pieczenia, olejek cytrynowy a na sam koniec ubite białka na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 40-45 minut.


    Galaretkę czerwoną rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
  • Sernik z masą cappuccino 3. Masa cappuccino: w szklance mleka rozrabiamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtko oraz cappuccino orzechowe, drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodajemy zimny budyń cały czas ucieramy.
  • Sernik z masą cappuccino 4. Przekładamy: placek orzechowy smarujemy połową masy cappuccino, na masę dajemy sernik, smarujemy pozostałą masą i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto dajemy do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować