Sernik z masą cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Placek orzechowy: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec zmielone orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.
2.Pieczemy sernik: pierwsze mielimy ser biały przez maszynkę lub mikserem. Potem ucieramy margarynę z cukrem pudrem, powoli dodajemy po jednym żółtku,potem dajemy zmielony ser, następnie budyń śmietankowy potem proszek do pieczenia, olejek cytrynowy a na sam koniec ubite białka na sztywną pianę. Wszystko razem delikatnie mieszamy dajemy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy w temp. 180 stopni około 40-45 minut.
Galaretkę czerwoną rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
3.Masa cappuccino: w szklance mleka rozrabiamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, żółtko oraz cappuccino orzechowe, drugą szklankę mleka zagotowujemy z cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy powstały budyń, mieszamy jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystudzenia.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodajemy zimny budyń cały czas ucieramy.
4.Przekładamy: placek orzechowy smarujemy połową masy cappuccino, na masę dajemy sernik, smarujemy pozostałą masą i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto dajemy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze