Sernik z malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Serniki piekłam różne lecz po raz pierwszy upiekłam sernik z malinami i jestem zachwycona jego smakiem. Maliny idealnie sprawdzają się w różnych wypiekach,od tej pory wiem,że także w sernikach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • świeże maliny ok. 250 g

    Spód sernika:

    300 g herbatników maślanych

    90 g masła

    40 g czekolady

    Masa twarogowa:

    1 kg twarogu sernikowego w wiaderku

    4 jajka

    1 szkl. drobnego cukru

    2 łyżeczki cukru waniliowego (użyłam cukier domowej roboty)

    2 budynie waniliowe po 40 g

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i wyrównać łyżką,wyklejając dno oraz boki. Wstawić do lodówki na 20 minut.

  • 2. Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrami na gładką masę,dodać budynie w proszku i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Powtykać świeże maliny w masę twarogową,wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu polukrować sernik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować