Serniki piekłam różne lecz po raz pierwszy upiekłam sernik z malinami i jestem zachwycona jego smakiem. Maliny idealnie sprawdzają się w różnych wypiekach,od tej pory wiem,że także w sernikach.
Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrobnić za pomocą blendera. Czekoladę połamać,przełożyć do rondelka i rozpuścić razem z masłem. Połączyć z rozdrobnionymi herbatnikami i dokładnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy i wyrównać łyżką,wyklejając dno oraz boki. Wstawić do lodówki na 20 minut.
2.Twaróg utrzeć z żółtkami i cukrami na gładką masę,dodać budynie w proszku i ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wymieszać i wlać na przygotowany spód ciasteczkowy. Powtykać świeże maliny w masę twarogową,wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu polukrować sernik.
Komentarze