masa serowa: 1 kg twarogu na serniki (może być z wiaderka)
250g serka mascarpone
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe (bez cukru)
pół kostki masła
ponadto: 600g malin ( u mnie mrożone)
2 galaretki malinowe
Sernik z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i chłodzić godzinę w lodówce.
2.Masa serowa: masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Następnie dodawać łyżkami twaróg i serek mascarpone.
3.Białka (dodać też białka z kruchego ciasta, łącznie ma ich być 9.) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać proszek budyniowy, połączyć.
4..Blaszkę o wymiarach: 25/40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Piec ok.10 minut w 170 st.
5.Na podpieczony spód wylać połowę masy serowej. W masę powtykać połowę malin i wylać pozostałą masę serową. Ciasto piec ok.70 minut w 160 st. Ostudzić.
6.Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody, zostawić do stężenia. Pozostałe maliny zmiksować ( na sicie usunąć pestki) i połączyć z tężejącą galaretką. Mocno tężejącym musem zalać ostudzony sernik. Wstawić do lodówki na min.3 godz. (a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze