Sernik z makowymi roladkami

4.5 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To pyszne połączenie moich dwóch ulubionych rzeczy: roladki makowej i sernika :D

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ser
    1 i 1/2 kg sera
    250 g margaryny
    400g cukru
    1 budyń śmietankowy
    8 jaj
    2 łyżki kaszy manny
    *Roladki*
    Mak
    2 i 1/2 szklanki maku
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1 łyżka margaryny
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki sody
    2 łyżki miodu
    bakalie
    Ciasto
    2 żółtka
    25 dag margaryny
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki cukru pudru
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 dag maki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z makowymi roladkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zemleć.margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem.Dodać ser i pozostałe składniki. Ubić pianę z białek,dodać do sera i delikatnie wymieszać.
  • 2. Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną,dodać mak i pozostałe składniki. Ubić białka na sztywna pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Zarobic ciasto. Rozwałkować i podzielić na 4 równe części. Posmarować makiem i zawinąć w roladki.Następnie ułożyć na blasze i piec w 160-180 st. przez 30 min.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Na upieczone już roladki makowe rozłożyć masę serową. Piec w 180 st. około 1h (aż do zarumienienia się wierzchu). Po upieczeniu nie wyjmować od razu lecz uchylić lekko drzwiczki piekarnika. Po ok. 20-30 minutach można wyjąć.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować