SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE

4.5 (162 ocen)

  • 3 godz.

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast.Mazurki, baby drożdżowe i serniki.U mnie też dziś pachniało... oj pachniało.Serem, makiem, bakaliami ;-) Wilgotne,kruche,serowo-makowe.Pycha!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie masła/margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę serową:

    1 kg twarogu śmietankowego np. President
    9 żółtek
    1,5 szklanki cukru
    opakowanie śmietanki 30%
    opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego
    zapach pomarańczowy

    Składniki na masę makową:

    1 szklanka maku
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    3 żółtka
    3 białka
    zapach migdałowy
    bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z makiem na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa makowa 1. Zacznijmy od maku.

    Zalałam go wrzącą wodą.
    I odstawiłam na noc.
    Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku.
    Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam mak przez maszynkę o specjalnym do maku sitku.
    Dodałam miód,masło,żółtka, bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione bakalie np.orzechy,płatki migdałowe.
    Powinno się je sparzyć wrzątkiem- szczególnie rodzynki.
    Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej.
    Wszystko delikatnie wymieszałam.
  • żóltka cukier 2. Masa serowa.
    Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę.
  • ser 3. Stopniowo dodawałam ser.
  • budyń 4. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy.
  • śmietanka 5. Na koniec ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę.
  • 6. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką.
    Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową.
    Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie.
  • składniki kruche ciasto 7. Teraz pora na kruche ciasto.Przygotowałam składniki.
  • 8. Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • żóltko ciasto 9. Dodałam żółtka.
  • masło 10. i pokrojone miękkie masło.
  • ciasto 11. Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki.
  • kruche ciasto 12. Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy.
    Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia.
    Nakłułam je widelcem.
  • ser forma 13. Wlałam na nie masę serową.
  • mak 14. Mak nakładałam na masę serową.
    Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem.
    W trakcie pieczenia mak i tak zatopi się trochę w masie serowej.

  • sernik z makiem na kruchym spodzie 15. Włożyłam sernik do nagrzanego piekarnika.
    Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Trzeba pilnować,żeby góra za bardzo się nie przypaliła.
    Można przykryć go papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
    Po upieczeniu,otworzyłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam
    ciasto jeszcze przez 10 minut.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować