• SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE

    Dodane przez: duszek

  • Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast.Mazurki, baby drożdżowe i serniki.U mnie też dziś pachniało... oj pachniało.Serem, makiem, bakaliami ;-) Wilgotne,kruche,serowo-makowe.Pycha!

  • sernik z makiem

    Składniki

    Składniki na kruche ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie masła/margaryny
    4 żółtka
    1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Składniki na masę serową:

    1 kg twarogu śmietankowego np. President
    9 żółtek
    1,5 szklanki cukru
    opakowanie śmietanki 30%
    opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego
    zapach pomarańczowy

    Składniki na masę makową:

    1 szklanka maku
    1 łyżka miodu
    1 łyżka masła
    1 łyżka bułki tartej
    3 żółtka
    3 białka
    zapach migdałowy
    bakalie

  • Sposób przygotowania

    1.
    masa makowa - krok 1

    Zacznijmy od maku. Zalałam go wrzącą wodą. I odstawiłam na noc. Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku. Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam mak przez maszynkę o specjalnym do maku sitku. Dodałam miód,masło,żółtka, bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione bakalie np.orzechy,płatki migdałowe. Powinno się je sparzyć wrzątkiem- szczególnie rodzynki. Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej. Wszystko delikatnie wymieszałam.

    2.
    żóltka cukier - krok 2

    Masa serowa. Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę.

    3.
    ser - krok 3

    Stopniowo dodawałam ser.

    4.
    budyń - krok 4

    Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy.

    5.
    śmietanka - krok 5

    Na koniec ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę.

    6.

    Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką. Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową. Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie.

    7.
    składniki kruche ciasto - krok 7

    Teraz pora na kruche ciasto.Przygotowałam składniki.

    8.

    Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia.

    9.
    żóltko ciasto - krok 9

    Dodałam żółtka.

    10.
    masło - krok 10

    i pokrojone miękkie masło.

    11.
    ciasto - krok 11

    Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki.

    12.
    kruche ciasto - krok 12

    Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy. Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia. Nakłułam je widelcem.

    13.
    ser forma - krok 13

    Wlałam na nie masę serową.

    14.
    mak - krok 14

    Mak nakładałam na masę serową. Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem. W trakcie pieczenia mak i tak zatopi się trochę w masie serowej.

    15.
    sernik z makiem na kruchym spodzie - krok 15

    Włożyłam sernik do nagrzanego piekarnika. Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni. Trzeba pilnować,żeby góra za bardzo się nie przypaliła. Można przykryć go papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Po upieczeniu,otworzyłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam ciasto jeszcze przez 10 minut. Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, sernik, ciasta, Wielkanoc, święta, boże narodzenie, wypieki, mak ser
  • 0 komentarzy

Dodane przez: duszek

duszek 138

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-07-19T14:18:50+02:00

643 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »