Sernik z makiem

4.5 (141 ocen)

Pyszny sernik bezą makową:-))

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    25 dag margaryny
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Ser:
    60 dag zmielonego białego sera
    25 dag cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    15 dag margaryny

    Piana:
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki suchego maku
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę, zarobić ciasto i podzielić na dwie części: większą - wyłożyć blachę (25/35 cm.), mniejszą zamrozić.
  • 2. Ser:
    Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, zmielony ser, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z serem.
  • 3. Piana:
    Białka ubić na sztywno, dodając cukier i mak (Ja dodatkowo dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej).
  • 4. Przygotowanie ciasta:
    Na blachę wyłoży większą część ciasta (podpiekłam 15 min. w temp. 180*C) - na ciasto ser - piana makiem - na wierzch zetrzeć ciasto mrożone. Piec ok 1 godz. w temp. 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować