sernik z makiem

4.4 (215 ocen)

nie tylko na świeta

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki cukru
    10 dag margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    1 łyżka śmietany 18 %

    Masa makowa:
    gotowa masa makowa z puszki ( u mnie waga masy 820 g )
    4 jajka
    1/2 kostki margaryny

    Masa serowa:
    1 kg twarogu śmietankowego President do serników
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    3/4 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

4.4 (215 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z wyżej podanych składników zagniotłam ciasto, schłodziłam w zamrażarce.

    Masa makowa:
    Margarynę rozpuściłam, wystudziłam.
    Białka ubiłam na sztywną pianę, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę makową a na koniec rozpuszczoną margarynę.

    Masa serowa:
    Margarynę rozpuściłam , wystudziłam.
    Białka ubiłam z cukrem pudrem, stopniowo ( ciągle ubijając ) dodawałam żółtka, następnie masę serową , margarynę i na koniec budyń.

    Blaszkę o wymiarach 24 x 35 wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód dałam potarkowane na grubych oczkach kruche ciasto, na to wylałam masę makową a na koniec masę serową. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 1,20 h - najlepiej do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na sernik z rosą!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować