Sernik z makiem

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Masa serowa
    • 1 kg sera mielonego
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • starta skórka z 1 pomarańczy
    • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%

    Masa makowa
    • 1 puszka maku z bakaliami 850 g
    • 5 jajek
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1 gorzka czekolada

    Polewa
    • 1 gorzka czekolada
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z makiem 1. • Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć spód papierem wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
    Masa serowa
    • Ser przemieszać w mikserze, dodać mąkę i stopniowo wsypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas mieszając.
    • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie ser.
    • Dodać skórkę z pomarańczy i śmietankę, dokładnie wymieszać i wylać masę serową do tortownicy.
    • Nie należy zbytnio napowietrzać masy, bo urośnie a potem opadnie.
  • 2. Masa makowa
    • Mak przemieszać mikserem, dodać mąkę i wbijać po jednym jajku, czekając aż poprzednie wchłonie masa.
    • Dodać śmietankę i pokrojoną w drobną kostkę czekoladę, wymieszać i wylać ostrożnie na masę serową. Trzonkiem łyżki przemieszać obie masy kreśląc ślimaki ale nie dotykając spodu tortownicy.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut.
    • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C, na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzącą wodą i piec jeszcze 1,5 godziny.
    • Ciasto stopniowo wyjmować z piekarnika, najpierw wyłączyć piekarnik i trzymać ok. 15 minut, po czym otworzyć piekarnik i dopiero po 15 minutach wyjąć zupełnie z piekarnika. Dzięki temu ciasto będzie gładkie, nie popęka i nie opadnie.
    • Po zupełnym ostudzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
  • 3. Polewa
    • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto. Opcjonalnie można posypać ozdobnymi cukiereczkami.

Porady

Masa makowa jest dość rzadka, należy ją więc ostrożnie wylać na masę serową aby nie wpadła do środka.. Inspiracja przepisem z Kwestii Smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować