biszkopt ciemny:
3 jajka
½ szkl. cukru
½ łyżeczki proszku
½ szkl mąki
1 łyżka kakao
Masa serowa:
75 dkg zmielonego sera
½ kostki masła
30 dkg cukru pudru
8 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Bakalie
Kulki orzechowe:
30 dkg orzechów mielonych
1 1/3 kwaśnej śmietany
3-4 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec 2 cienkie biszkopty ciemne. To jest proporcja na 1 biszkopt.
2.masa serowa:Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie.
Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.
3.kulki orzechowe: Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę. Na wierzch ułożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik.
4.masa: Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.
Komentarze