sernik z kulkami orzechowymi

4.96 (143 ocen)

Ciasto jest naprawdę pyszne

Składniki:

  • biszkopt ciemny:
    3 jajka
    ½ szkl. cukru
    ½ łyżeczki proszku
    ½ szkl mąki
    1 łyżka kakao

    Masa serowa:
    75 dkg zmielonego sera
    ½ kostki masła
    30 dkg cukru pudru
    8 jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    Bakalie

    Kulki orzechowe:
    30 dkg orzechów mielonych
    1 1/3 kwaśnej śmietany
    3-4 łyżki cukru pudru
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kostka masła
    2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2-3 łyżeczki mielonych orzechów
    Cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.96 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec 2 cienkie biszkopty ciemne. To jest proporcja na 1 biszkopt.
  • 2. masa serowa:Masło utrzeć z cukrem, dodając żółtka, ser z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz bakalie.
    Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą.
  • 3. kulki orzechowe: Wszystkie składniki razem wymieszać. Utoczyć kulki. Połowę masy serowej wyłożyć na blaszkę. Na wierzch ułożyć kulki orzechowe. Całość przykryć pozostałą masą serową. Upiec sernik.
  • 4. masa: Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę. Do smaku można dodać spirytus.
  • 5. Biszkopt-połowa masy-sernik-połowa masy-biszkopt-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować