Sernik z kulkami orzechowymi

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 5 min

Jest wręcz doskonały, dlatego na stałe zagościł w naszym domu.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    1 szkl. mąki tortowej
    1/2 szkl. mąki ziemn.
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. cukru

    Masa serowa:
    1 kg mielonego twarogu
    3/4 szkl. mleka
    2 jajka
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    budyń śmietankowy

    Kulki orzechowe:
    3-4 łyżki cukru pudru
    30 dag mielonych orzechów wł.
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    kwaśna śmietana

    Masa kawowo-orzechowa:
    kostka masła
    1/2 szkl. cukru
    po 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mielonych orzechów

    Polewa:
    jajko
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1/2 kostki margaryny
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z kulkami orzechowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki mieszamy, wlewamy do formy (25x25 cm). Pieczemy 20 minut w 170 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Składniki masy serowej miksujemy. Robimy kulki: orzechy mieszamy z cukrem i proszkiem. Dodajemy tyle śmietany, aby uzyskać gęstą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha. Na blachę (25x25 cm) wlewamy 1/2 masy serowej, układamy kulki i zalewamy resztą masy. Pieczemy 45 minut w temp. 170 °C.
  • 3. Składniki masy kawowej ucieramy. Polewa: jajko ucieramy z cukrem i kakao, mieszamy z roztopioną margaryną.
  • 4. Układamy: spód ciasta, 1/2 masy kawowej, sernik, reszta masy kawowej, ciasto. Wierzch smarujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować