Sernik z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spod:
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę.Wylepiamy nią tortownice o średnicy 26 cm (spód + brzegi).Wstawiamy na godzinę do lodówki.
2.Masa:
Mleko podgrzewamy, odstawiamy 5 krówek,resztę wrzucamy do mleka.Mieszamy az do rozpuszczenia się krówek.Masę studzimy.
Odstawione krówki kroimy na małe kawalki.
Ser miksujemy z jajami.Wsypujemy budynie.Stopniowo cienką stróżką wlewamy ostudzone mleko z krówkami.Na koniec wrzucamy pokrojone krówki,mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do tortownicy.
3.Na dno piekarnika wkładamy naczynie zaroodporne z wodą.
Na kratkę ustawiamy formę z ciastem i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach przez pól godziny,potem zmniejszamy temp do 160 stopni.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i tak studzimy sernik.
Komentarze