Sernik z krówkami

4.5 (201 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Wilgotny, o karmelowej barwie,krówkowym smaku sernik.Polecam wielbicielom serników i nie tylko.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Spod:
    1/2 kos margaryny,
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki kakao,
    20 dkg mąki,
    1 jajko,
    1 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka,
    1/2 kg krówek,
    3 jaja,
    2 budynie smietankowe bez cukru,
    1 szklanka mleka (250 ml)
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Krówki

Sernik z krówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spod:
    Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę.Wylepiamy nią tortownice o średnicy 26 cm (spód + brzegi).Wstawiamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Masa:
    Mleko podgrzewamy, odstawiamy 5 krówek,resztę wrzucamy do mleka.Mieszamy az do rozpuszczenia się krówek.Masę studzimy.
    Odstawione krówki kroimy na małe kawalki.
    Ser miksujemy z jajami.Wsypujemy budynie.Stopniowo cienką stróżką wlewamy ostudzone mleko z krówkami.Na koniec wrzucamy pokrojone krówki,mieszamy delikatnie łyżką.
    Ciasto wylewamy do tortownicy.
  • 3. Na dno piekarnika wkładamy naczynie zaroodporne z wodą.
    Na kratkę ustawiamy formę z ciastem i pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach przez pól godziny,potem zmniejszamy temp do 160 stopni.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i tak studzimy sernik.

Porady

Wierzch sernika mozna polac polewą krowkową-5 krowek roztapiamy z łyżka margaryny.Polewamy ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować