Sernik z kremem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników zagnieść gładkie ciasto, podizelić na dwie równe części, ułożyć w jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić.
2.Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz cukier waniliowy. Wymieszać z ubitymi białkami. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 150st, następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok. pół godz. w temp. 180st. Wystudzić w blaszce.
3.W 1/2 szkl. mleka rozrobić obydwie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.
4.Pierwszy kruchy placek posmarować powidłami, wyłożyć połowę kremu i przykryć masą serową, przykryć pozostałym kremem. Na krem wyłożyć kolejną warstwę powideł, przykryć drugim kruchym plackiem. Polać polewą, udekorować.
Komentarze