Sernik z kremem i powidłami

4.5 (146 ocen)

Ciasto dość pracochłonne, ale smak niezwykły...

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki,
    20 dag margaryny,
    1/2 szkl. cukru,
    3 żółtka,
    cukier waniliowy,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki śmietany.

    Masa serowa:
    1 kg twarogu,
    20 dag cukru,
    10 jajek,
    kostka margaryny,
    2 cukry waniliowe,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    1/2 l mleka,
    2 łyżki mąki pszennej,
    łyżka mąki ziemniaczanej,
    kost. masła,
    szkl. cukru pudru,
    cukier waniliowy.

    Ponadto:
    powidła śliwkowe,
    polewa czekoladowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z kremem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto, podizelić na dwie równe części, ułożyć w jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Piec ok. 25 min w temp. 175st. Ostudzić.
  • 2. Twaróg zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce sera. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem oraz cukier waniliowy. Wymieszać z ubitymi białkami. Przełożyć na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 150st, następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok. pół godz. w temp. 180st. Wystudzić w blaszce.
  • 3. W 1/2 szkl. mleka rozrobić obydwie mąki, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować gęsty budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.
  • 4. Pierwszy kruchy placek posmarować powidłami, wyłożyć połowę kremu i przykryć masą serową, przykryć pozostałym kremem. Na krem wyłożyć kolejną warstwę powideł, przykryć drugim kruchym plackiem. Polać polewą, udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować