Sernik z kremem czekoladowym

4.5 (163 ocen)

  • 3 min

Przepis wyszukałam na innym portalu, ale odrobinę zmieniłam wg własnym upodobań. Efekt świetny!Bardzo delikatny i kremowy... Pyszny!

  • 3 min

Składniki:

  • TORTOWNICA 28 cm lub BLASZKA KWADRATOWA 23x23 cm.

    SPÓD:
    180 g herbatników
    50 g margaryny w temp. pokojowej

    SER:
    500g mascarpone
    500 g twarogu z wiaderka
    2 szkl cukru pudru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    5 jaj

    KREM:
    500 ml kremówki 36%
    300 g czekolady mlecznej
    3 łyżeczki żelatyny

    DODATKOWO:
    400 ml śmietany 12%
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w całej okazałości 1. Ciastka mielimy na miazgę i zagniatamy z margaryną. Wylepiamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki. Sery miksujemy, dodajemy cukier i cukier z wanilią oraz mąkę. Miksujemy chwilkę do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Wylewamy na spód z ciastek i pieczemy w 180 st. C przez 15min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 st. C i pieczemy 1,5 h. Po tym czasie wyjmujemy sernik OD RAZU z piekarnika (musi opaść) i czekamy ok. 20 min. Wylewamy na niego śmietanę z cukrem i pieczemy dalej jakieś 20 min. w 120 st. C. Po upływie tego czasu sernik również wyjmujemy od razu z piekarnika. Studzimy go (powinien opaść trochę). 260 ml kremówki podgrzewamy w rondelku, dodajemy czekoladę i rozpuszczamy. Mieszamy dokładnie, W niewielkiej ilości w/w roztworu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do całości. Dokładnie łączymy. 240 ml kremówki ubijamy i łączymy z zimną rozpuszczoną czekoladą. Wykładamy na zimny sernik. Schładzamy przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować