Sernik z koglem-moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut
2.Masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Wanilię rozciąć wzdłuż, ziarenka zeskrobać do sera. Do rondelka wlać mleko, dodać pozostałą laskę wanilii, mocno podgrzać, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do sera dodać żółtka, cukier, budyń, zmiksować. Wlać mleko, krótko wymieszać. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 70 minut.
3.Polewa z kogla-mogla:
Żółtka ubić z cukrem, wylać na upieczony, gorący sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, od razu odkręcić temperaturę do180°C. Piec jeszcze ok. 4 minut. Ostudzić.
Komentarze