Sernik z koglem-moglem

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny sernik z zapieczoną polewą z kogla-mogla.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko

    Masa serowa:
    1/2 kg sera białego mielonego (wiaderkowego)
    3 jajka
    1 budyń waniliowy z cukrem
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mleka
    1 laska wanilii

    Polewa z kogla-mogla:
    4 żółtka
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z koglem-moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, wyrobić jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20-22 minut
  • 2. Masa serowa:
    Białka ubić na sztywną pianę. Wanilię rozciąć wzdłuż, ziarenka zeskrobać do sera. Do rondelka wlać mleko, dodać pozostałą laskę wanilii, mocno podgrzać, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do sera dodać żółtka, cukier, budyń, zmiksować. Wlać mleko, krótko wymieszać. Dodać pianę z białek, wymieszać łyżką. Masę serową wylać na podpieczony spód.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 70 minut.
  • 3. Polewa z kogla-mogla:
    Żółtka ubić z cukrem, wylać na upieczony, gorący sernik. Ponownie wstawić do piekarnika, od razu odkręcić temperaturę do180°C. Piec jeszcze ok. 4 minut. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować