Sernik z kaszą gryczaną

4.5 (175 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ekspresowy w przygotowaniu, pyszny, aromatyczny, zdrowy... Ciekawy i pozystywnie zaskakujący smakiem...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SERNIK:
    - twaróg tłusty: 550 gramów
    - jaja (duże): 4 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - mąka kukurydziana: 1 łyżka
    - kasza gryczana (sucha, należy ją ugotować): 50 gramów
    POLEWA:
    - czekolada mleczna: 100 gramów
    - śmietanka 30%: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Sernik z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ja ugotowałam woreczek 100 g, połowę zużyłam do sernika, a połowę zjedliśmy do obiadu. Tak jest chyba najwygodniej zrobić. Kasza musi być wystudzona, a wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
  • 2. Ser mielimy dwukrotnie, dodajemy pozostałe składniki (oprócz kaszy) i miksujemy mikserem około 1 minuty, aż wszystko się ładnie połączy. Dodajemy kaszę, mieszamy łyżką.

    Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na około 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto, dotykając je palcem na środku. Jeśli jest sprężyste, sernik jest upieczony. Nie można trzymac go za długo w piekarniku, bo będzie zbyt suchy.

    Wyjmujemy, zdejmujemy obręcz tortownicy i pozwalamy mu wystygnąć.
  • 3. Czekoldę mleczną roztapiamy, mieszamy ze śmietanką i rozprowadzamy na serniku...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada mleczna Kasza gryczana Sery Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować