Sernik z kajmakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.Do sera dodajemy jajka,cukier i budynie. Miksujemy i dodajemy margarynę i mleko( jeżeli masa jest rzadka nie dodajemy już mleka). Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy otwartych dzwiczkach piekarnika aby ostygł i nie opadł.
3.Na patelni roztapiamy masło z cukrem i dodajemy słonecznik. Prażymy na wolnym ogniu aż stanie się chrupiący i lekko brązowy, studzimy. Na ostudzony sernik wykładamy masę kajmakową i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Komentarze