Sernik z kajmakiem i słonecznikiem

4.5 (151 ocen)

Serniczek z pysznie chrupiącym słonecznikiem

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    125 g margaryny
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego
    6 jajek
    2 budynie śmietankowe
    szklanka cukru
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki mleka

    Polewa:
    mała puszka masy kajmakowej
    200 g łuskanego słonecznika
    1 łyżeczka masła
    łyżeczka cukru

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kajmakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy margarynę, cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, owijamy w folię i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Blachę o wymiarach 40x26 cm smarujemy delikatnie margaryną posypujemy bułką tartą i schłodzonym ciastem wylepiamy blaszkę. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Do sera dodajemy jajka,cukier i budynie. Miksujemy i dodajemy margarynę i mleko( jeżeli masa jest rzadka nie dodajemy już mleka). Na podpieczone ciasto wykładamy masę serową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik przy otwartych dzwiczkach piekarnika aby ostygł i nie opadł.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło z cukrem i dodajemy słonecznik. Prażymy na wolnym ogniu aż stanie się chrupiący i lekko brązowy, studzimy. Na ostudzony sernik wykładamy masę kajmakową i posypujemy uprażonym słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować