Ciekawe połączenie sera, jeżyn i bitej śmietany. Sernik puszysty ale raczej nie z tych lekkich jak chmurka. Jeżyny nadają trochę kwaskowatości, którą osładza bita śmietana z bezikami.
2 godz.
Składniki:
na spód:
200 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 ugotowane żółtko
150 g masła
na masę serową:
500 g sera trzykrotniemielonego
2 jajka
50 ml śmietanki kremówki
50 g mąki
50 g cukru pudru
szklanka jeżyn
na wierzch:
150 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
szklanka jeżyn
kilka małych bezików
Sernik z jezynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wylepić nimi dno i brzegi (do połowy) tortownicy o średnicy 21 cm. Umieścić w lodówce na czas robienia masy serowej.
2.Jeżyny ułożyć warstwą na cieście. Pozostałe składniki zmiksować razem i wylać na jeżyny. Piec około godziny w 170*C. Porządnie wystudzić.
3.Kremówkę ubić z pudrem. Wyłożyć na sernik. Wysypać jeżyny i beziki.
Komentarze