sernik z jezynami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciekawe połączenie sera, jeżyn i bitej śmietany. Sernik puszysty ale raczej nie z tych lekkich jak chmurka. Jeżyny nadają trochę kwaskowatości, którą osładza bita śmietana z bezikami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na spód:
    200 g mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 ugotowane żółtko
    150 g masła
    na masę serową:
    500 g sera trzykrotniemielonego
    2 jajka
    50 ml śmietanki kremówki
    50 g mąki
    50 g cukru pudru
    szklanka jeżyn
    na wierzch:
    150 ml kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    szklanka jeżyn
    kilka małych bezików

Sernik z jezynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wylepić nimi dno i brzegi (do połowy) tortownicy o średnicy 21 cm. Umieścić w lodówce na czas robienia masy serowej.
  • 2. Jeżyny ułożyć warstwą na cieście. Pozostałe składniki zmiksować razem i wylać na jeżyny. Piec około godziny w 170*C. Porządnie wystudzić.
  • 3. Kremówkę ubić z pudrem. Wyłożyć na sernik. Wysypać jeżyny i beziki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy