Sernik z jeżynami

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Jestem nauczycielką przedmiotów ekonomiczno-informatycznych. Choć gotowanie przychodzi mi z trudem, bardzo lubię piec i jeść. Urozmaiciłam przepis z książki kucharskiej, dodając do ciasta jeżyny.

  • 20 min

Składniki:

  • ● 10 dag masła
    ● 25 dag jeżyn
    ● 75 dag tłustego twarogu
    ● 3 jajka
    ● 3 łyżki kaszy manny
    ● 25 dag cukru
    ● op. cukru waniliowego
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● sok z cytryny
    ● starta skórka z cytryny
    Oraz:
    ● tłuszcz i kasza manna do formy
    ● cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z jeżynami 1. Masło roztapiamy i lekko
    studzimy. Jeżyny myjemy i osuszamy.
    Twaróg, jajka, kaszę,
    cukier, cukier waniliowy, proszek
    do pieczenia, sok i skórkę
    z cytryny ucieramy na jednolitą,
    gładką masę. Nie przerywając
    ucierania, powoli wlewamy
    masło. Dodajemy jeżyny i delikatnie
    mieszamy.
  • 2. Masę przekładamy do natłuszczonej,
    wysypanej kaszą
    manną małej tortownicy. Pieczemy
    ok. godziny w temperaturze
    180 °C na złoty kolor.
    Po upieczeniu zostawiamy ciasto
    w piekarniku na ok. 15 minut.
    Przed podaniem posypujemy
    cukrem pudrem.

Porady

● Blachę zamiast kaszą manną możemy wysypać bułką tartą lub wyłożyć pergaminem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować