Sernik z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chyba nie znam takiej osoby która nie lubiłaby sernika. Uwielbiam takie delikatne serniki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:

    200 g herbatników kakaowych
    90 g rozpuszczonego masła

    Masa serowa:

    1 kg twarogu mielonego
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżki mąki
    1 budyń waniliowy
    250 g jagód

Sernik z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy na mąkę blenderem, następnie zalewany stopionym masłem i dokładnie mieszamy. Wykładamy nimi tortownicę o średnicy 26 cm i odkładamy do lodówki. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy po jednej łyżce twarogu, cały czas mieszając wsypujemy mąkę i budyń. Na końcu dodajemy jagody. W osobnej misce ubijamy białka i delikatnie je mieszamy z masą twarogową.
    Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy sernik w 180 stopniach przez godzinę. Sernik powinien być ścięty z wierzchu i nieco wilgotny w środku. Schłodzone ciasto wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy