Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto półkruche:
50 dag mąki
15 dag cukru
20 dag zimnego masła
2 jajka
3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
2 łyżki maku
Rodzynki
60 – 70 dag jabłek
Kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
Masa serowa:
900g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
10 żółtek
5 białek
1 szkl cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła
Kilka kropel tego samego aromatu, który wykorzystaliśmy do jabłek
Pianka jogurtowa:
5 białek
330g jogurtu greckiego lub innego naturalnego, ale gęstego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ciemnego kakao
1 budyń waniliowy
0,5 szkl cukru
Sernik z jabłkami pod jogurtową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać rodzynki i aromat, dosłodzić do smaku.
Przesianą mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, w tym jedną największą pozostawić bez dodatków. Do pozostałych dodać oddzielnie kakao i mak. Wszystkie owinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie na tarce o dużych oczkach zetrzeć jasne ciasto, lekko je dociskając do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wyłożyć jabłka i zetrzeć ciemne ciasto.
2.Masa serowa:Cukier utrzeć z masłem dodając kolejno żółtka. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po łyżce sera, oraz mąkę zmieszaną z budyniem. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite białka. Wyłożyć na ciasto z kakao.
3.Pianka jogurtowa:Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty i dodawać powoli jogurt, następnie mąkę wymieszaną z budyniem i kakao, dokładnie lecz delikatnie zmiksować. Piankę przełożyć na masę serową, na wierzch zetrzeć ciasto z makiem. Piec ok. 60 - 70 minut w 190stopniach do zrumienienia ciasta.
Porady
Zamiast aromatu możemy użyć cukru waniliowego lub otartej skórki z cytryny.
Komentarze