Sernik z jabłkami pod jogurtową pierzynką

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna alternatywa dla tradycyjnego sernika!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru
    20 dag zimnego masła
    2 jajka
    3 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao
    2 łyżki maku
    Rodzynki
    60 – 70 dag jabłek
    Kilka kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego

    Masa serowa:
    900g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
    10 żółtek
    5 białek
    1 szkl cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200g masła
    Kilka kropel tego samego aromatu, który wykorzystaliśmy do jabłek

    Pianka jogurtowa:
    5 białek
    330g jogurtu greckiego lub innego naturalnego, ale gęstego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka ciemnego kakao
    1 budyń waniliowy
    0,5 szkl cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z jabłkami pod jogurtową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać rodzynki i aromat, dosłodzić do smaku.
    Przesianą mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, w tym jedną największą pozostawić bez dodatków. Do pozostałych dodać oddzielnie kakao i mak. Wszystkie owinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Po tym czasie na tarce o dużych oczkach zetrzeć jasne ciasto, lekko je dociskając do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na nie wyłożyć jabłka i zetrzeć ciemne ciasto.
  • 2. Masa serowa:Cukier utrzeć z masłem dodając kolejno żółtka. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po łyżce sera, oraz mąkę zmieszaną z budyniem. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite białka. Wyłożyć na ciasto z kakao.
  • 3. Pianka jogurtowa:Białka ubić na sztywno z cukrem, zmniejszyć obroty i dodawać powoli jogurt, następnie mąkę wymieszaną z budyniem i kakao, dokładnie lecz delikatnie zmiksować. Piankę przełożyć na masę serową, na wierzch zetrzeć ciasto z makiem. Piec ok. 60 - 70 minut w 190stopniach do zrumienienia ciasta.

Porady

Zamiast aromatu możemy użyć cukru waniliowego lub otartej skórki z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować