SERNIK Z JABŁKAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo stary przepis w oryginale miałam z marmoladą, zamiast której dałam jabłka.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -350 g.mąki
    -100 g.mielonych orzechów
    -140 g.cukru
    -200 g.margaryny

    masa jabłkowa:
    -1 kg.jabłek
    -3-5 łyżek cukru w zależności jakie są jabłka.
    -odrobinę cynamonu
    -1/3 szklanki wody

    masa serowa:
    -50 dkg.twarogu imperialu
    -4 żółtka
    -5 łyżek miodu
    -5 łyżek cukru
    -1 budyń

    w II wersji podwoiłam masę serową.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-
    Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, albo zmiksować. Odsypać ¼ część, na kruszonkę a resztę zagnieść i wylepić blaszkę(z 4 bokami 25x42, wyłożoną papierem do pieczenia).
  • masa serowa 2. masa serowa-Zmiksować ser z żółtkami,cukrem i miodem.Budyń rozmieszać z pozostawionym sokiem z jabłek i domieszać do sera. Masę serową wyłożyć na ciasto.
  • warstwa jabłek 3. masa jabłkowa-
    Jabłka obrać,pokroić w cząstki, albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Poddusić z wodą,cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować.Przelać na sito i ostudzić.Sok będzie potrzebny do sera.
    Jabłka,rozsypać po serze.
  • kruszonka 4. Resztę ciasta,rozsypać jako kruszonkę.
  • po upieczeniu 5. Piec w nagrzanym piekarniku w 175* ok.1 godz.Potem przełączyć tylko na dół i dopiec z 15 min.
  • oprószony 6. Po przestygnięciu, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować