Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-
Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, albo zmiksować. Odsypać ¼ część, na kruszonkę a resztę zagnieść i wylepić blaszkę(z 4 bokami 25x42, wyłożoną papierem do pieczenia).
2.masa serowa-Zmiksować ser z żółtkami,cukrem i miodem.Budyń rozmieszać z pozostawionym sokiem z jabłek i domieszać do sera. Masę serową wyłożyć na ciasto.
3.masa jabłkowa-
Jabłka obrać,pokroić w cząstki, albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Poddusić z wodą,cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować.Przelać na sito i ostudzić.Sok będzie potrzebny do sera.
Jabłka,rozsypać po serze.
4.Resztę ciasta,rozsypać jako kruszonkę.
5.Piec w nagrzanym piekarniku w 175* ok.1 godz.Potem przełączyć tylko na dół i dopiec z 15 min.
6.Po przestygnięciu, posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze