Sernik z gruszką i kajmakiem

3 (1 ocen)

Przepyszny sernik z soczystymi gruszkami i kakaowym kajmakiem. Jeden z ulubionych moich serników.

Składniki:

  • 1,25 kg sera białego tłustego
    7 jajek
    3 budynie waniliowe bez cukru
    1 szklanka cukru
    2 cukry waniliowe
    1 kostka miękkiego masła
    9 gruszek
    1 puszka masy kajmakowej (kakaowa 400g)
    kilka kropel soku z cytryny

    Dodatkowo:
    mało do wysmarowania formy
    mąka do oprószenia formy i gruszek
    tortownica sr. 30 cm
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak

Sernik z gruszką i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie sernika 1. Żółtka oddzielić od białek. Ser biały zmielić trzykrotnie. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym, tak długo aż cukry się rozpuszczą. Nie przerywając ucierania dodawać na przemian po jednej łyżce sera i budyniu, do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Ubite białka delikatnie połączyć z masą serową.
  • Przygotowanie sernika 2. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, oprószyć lekko mąką. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy serowej, poukładać gruszki, na gruszki wylać resztę masy serowej. Piekarnik nagrzać do 170*C piec ok 1 godzi 15 min.
  • Smacznego! 3. W tym czasie masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej aby znów była płynna. Upieczony sernik ostudzić w uchylonym piekarniku. Na sernik wlać masę kajmakową, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować