Sernik z gruszką i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Ser biały zmielić trzykrotnie. Żółtka utrzeć z masłem, cukrem kryształem i cukrem waniliowym, tak długo aż cukry się rozpuszczą. Nie przerywając ucierania dodawać na przemian po jednej łyżce sera i budyniu, do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Ubite białka delikatnie połączyć z masą serową.
2.Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, oprószyć lekko mąką. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Wlać 1/3 masy serowej, poukładać gruszki, na gruszki wylać resztę masy serowej. Piekarnik nagrzać do 170*C piec ok 1 godzi 15 min.
3.W tym czasie masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej aby znów była płynna. Upieczony sernik ostudzić w uchylonym piekarniku. Na sernik wlać masę kajmakową, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę. Smacznego!
Komentarze