Sernik z gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. 150g masła stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 100g cukru, sól i masło z kawą, zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić na 20 min. do zamrażalnika.
2. Twaróg zemleć. Resztę masła utrzeć z pozostałym cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, połączyć delikatnie z masą serową.
3. Natłuścić formę (ja to piekę w kwadratowej, można też na małej tortownicy). Na dno zetrzeć 2/3 ciemnego ciasta, wyłożyć masę serową, poukładać obrane i pokrojone gruszki. Resztę ciasta rozkruszyć palcami na gruszkach. Ciasto piec 70 min. w temp. 180 stopni.
Porady
zamiast rozkruszyc ciasto palcami ja go scieram na tarce na grubych oczkach. po pieczeniu posypuje go cukrem pudrem
Komentarze