Mokry, ciężki, bez spodu, bardzo aromatyczny. O lekkim posmaku cytryny. Polany gorącym musem truskawkowym smakuje bajecznie. Koniecznie musicie spróbować!
1 godz. 30 min
Składniki:
na sernik:
1200 g sera białego trzykrotnie zmielonego
125 g masła
5 jajek
1 budyń kokosowy
4 łyzki kaszy manny
40 dag cukru
skórka świeżo otarta z cytryny
na mus truskawkowy:
300 g truskawek mrożonych lub świezych
2 łyżki cukru
ekstrakt waniliowy
Sernik z gorącym musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem, ucierając dodawać powoli ser. Wsypać proszek budyniowy i mannę. Wlać roztopione masło i wsypać skórkę cytrynową. Zmiksowac. Z białek ubic piane i delikatnie wmieszać łyżką do masy. Przelać do formy o boku 24 cm i piec około 90 minut w 180*C. (dlatego tak długo, bo piekłam w kąpieli wodnej). Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na godzinę, po czym przenieść do lodówki, najlepiej na noc.
2.Truskawki zagotować z cukrem, dodać waniliowy ekstrakt i zmiksować. Gorącym sosem polewać sernik bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze