Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Puszysty, kremowy sernik z intrygującym dodatkiem dyni i wykończeniem ze śmietanki i glazury brzoskwiniowej.

  • 30 min

Składniki:


  • SPÓD:
    ciasteczka maślane np. Digestive 1 opakowanie,
    1/2 kostki masła
    MASA SEROWA:
    1 szklanka musu z dyni,
    1 kg sera zmielonego trzykrotnie,
    5 jajek,
    2 żółtka,
    3/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego,
    1/2 szklanki kremówki,
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej,
    1/3 łyżeczki cynamonu,
    1 cukier wanilinowy,
    ŚMIETANKA NA WIERZCH:
    200g śmietany 18%,
    3 łyżki cukru
    GLAZURA BRZOSKWINIOWA:
    150 g dżemu brzoskwiniowego,
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową 1. Najpierw przygotowujemy mus z dyni. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę i pieczemy około godziny (do miękkości dyni) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu dynię studzimy blenderujemy na gładką masę.
  • Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową 2. Przygotowujemy spód z ciastek. Ciastka kruszymy na "pył". Masło rozpuszczamy i dodajemy do ciastek, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na tortownicę delikatnie wygładzając. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Spód po wyjęciu studzimy.
  • Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową 3. Kolejno przygotowujemy masę serową. Do dużej miski wkładamy wszystkie wymienione składniki mieszamy dużą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
  • Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową 4. Masę serową wylewamy do formy ze spodem posmarowanej masłem na brzegach. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni a później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy półtorej godziny.
  • Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową 5. Śmietanę mieszamy z cukrem. Po wyjęciu sernik chwilkę studzimy - ewentualnie gdyby wierzch mu się przypiekł to go ścinamy - i smarujemy śmietaną i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 120 stopni.
  • Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową 6. Przygotowujemy glazurą brzoskwiniową. Dżem i wodę wkładamy go garnka i zagotowujemy.
  • Sernik z dynią z glazurą brzoskwiniową 7. Jeszcze gorącą glazurą polewamy zapieczoną śmietaną. Sernik studzimy, zdejmujemy poręcz i wkładamy do lodówki. .

Porady

Najlepiej smakuje po 24 godzinach. Brzegi mogą być zapieczone więc można formę wyłożyć papierem do pieczenia lub je ściąć. Można go podawać z sosem toffee

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować