Sernik z dynią

5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupa z dynią, keks, frytki z dynii...no i sernik z dynii. Wilgotny z kruchym spodem oraz posypką.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    250 g margaryny
    szczypta soli
    2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 1/2 szklanki płatków owsianych
    Masa serowo-dyniowa:
    500 g zmielonego białego sera
    1 1/2 - 2 szklanki puree z dynii
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1 1/2 łyżeczki cynamonu
    Ponadto:
    1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić (ciasto nie będzie jednolite tylko okruszki). Odłożyć ok. 1 1/2 szklanki okruszków. Resztą okruszków wylepić dużą prostokątną blachę. Podpiec ok. 15 minut w 180 stopniach. Pozostałe okruszki wyłożyć luźno na blachę i upiec ok. 5 minut, wystudzić.
  • 2. Ser utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać: jajka, puree z dynii i cynamon. Masę wylać na podpieczony blat. Piec w piekarniku ok. 30 minut.
  • 3. Na gorącym serniku rozprowadzić śmietanę. Podpiec ok. 5 minut w piekarniku. Po wystudzeniu posypać upieczonymi kruszkami lekko wgniatając w ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Płatki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować