SERNIK Z DEKORACJĄ ŚWIĄTECZNĄ

0 (0 ocen)

Upiekłam sernik słodko-kwaskowy z dekoracją wielkanocną.Ciasto składa się z dwóch rodzajów mas i musu brzoskwiniowego.W smaku jest lekko cytrynowe z nutą wanilii i brzoskwini.

Składniki:

  • SKŁADNIKI na tortownicę o śr.26-27 cm:

    Spód:
    ---13 dkg zwykłych herbatników
    ---7 dkg płatków owsianych
    ---2 łyżki oleju
    ---8 dkg stopionego masła
    ---5 płaskich łyżek cukru
    ---2 łyżki kakao

    Mus brzoskwiniowy:
    ---1 puszka brzoskwiń połówek w syropie (820 gram)
    ---2 galaretki brzoskwiniowe
    ---1 szklanka wody

    Masa serowa:
    ---80 dkg twarogu półtłustego
    ---25 dkg cukru pudru
    ---sok i skórka otarta z 1,5 cytryny
    ---aromat waniliowy
    ---1/2 litra śmietany kremówki 36%
    ---9 płaskich łyżeczek żelatyny
    ---1/2 szklanki wody

    Krem jogurtowo-śmietanowy:
    ---300 ml śmietany kremówki 36%
    ---400 gram jogurtu greckiego
    ---5 płaskich łyżek cukru pudru
    ---3 płaskie łyżeczki żelatyny
    ---1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z dekoracją świąteczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pierwszy etap 1. Herbatniki i płatki owsiane zmielić w blenderze lub młynku do kawy.Wymieszać z cukrem i kakaem i dodać olej i stopione masło.Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia zapinając go pod obręcz.W ten sposób łatwiej przesunąć spód na paterę.Ciastem herbatnikowym wylepić tortownicę i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C.Po ostudzeniu lekko nasączyć resztką soku brzoskwiniowego,żeby spód nie jeździł po paterze i zapiąć obręcz (może być od tortownicy)
  • drugi etap 2. Brzoskwinie odcedzić i zmiksować na jednolitą masę.Szklankę soku brzoskwiniowego zagotować z jedną szklanką wody (razem 1/2 litra) i rozpuścić galaretki.Dodać zmiksowane brzoskwinie i część wlać do miseczki,a pozostałą masę wylać na 1 lub 2 korytka i wszystko zostawić do całkowitego skrzepnięcia w chłodnym miejscu.Wykroić foremką figurki wg swojego upodobania.Ja wykroiłam zajączki.
  • trzeci etap 3. Żelatynę zalać 1/2 szklanką wrzątku i wstawić garnuszek do ciepłej wody,żeby się dobrze rozpuściła.Masę brzoskwiniową z miseczką wstawić na chwilę do gorącej wody i odwrócić na talerzyk.Można ręką później przekładać do foremki.Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem na gładką masę.Wsypać cukier puder,wlać sok z otartą skórką cytrynową i zmiksować mikserem.Ubić śmietanę,przemieszać łyżką z masą serową i zmiksować ,można na wyższych obrotach.Miksując wlewać letnią żelatynę.Część tej masy ok.2-3 cm wyłożyć na spód i na środek położyć brzoskwiniową kopułkę.Można też włożyć po bokach kawałki z wyciętych figurek.Wyłożyć resztę masy serowej i wyrównać.Całość musi dobrze zakrzepnąć w chłodnym miejscu.Po tym czasie odpinamy obręcz.Żelatynę (3 łyżeczki) rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Jogurt miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy osobno ubitą śmietanę (250 ml).Masy lekko miksujemy ,ale dokładnie i dodajemy żelatynę jeszcze chwilę miksując na wolnych obrotach.Chwilę czekamy,aż masa jogurtowa trochę zgęstnieje.Niewielką ilością masy smarujemy boki i wierzch sernika i dekorujemy wg własnej inwencji.Wynosimy do chłodnego miejsca i po 3-4 godzinach możemy się delektować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować