Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Po powrocie z urlopu od razu zauważyłam pełno dojrzałych czereśni w ogrodzie. Na pierwszy ogień proponuję sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu. Wilgotny, kremowy z mnóstwem czereśni! Po prostu pyszny!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na spód:
    ◦80 g masła
    ◦220 g herbatników
    ◦1-2 łyżki miodu

    Składniki na masę serową:
    ◦500 g wydrylowany czereśni (ok. 700 g z pestkami)
    ◦400 g cukru pudru
    ◦800 g twarogu tłustego
    ◦1 ½ łyżki mąki kukurydzianej
    ◦3 jajka
    ◦2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    ◦skórka otarta z 1 pomarańczy
    ◦150 g śmietany kremówki 36% gęstej (w kubeczku takim jak kwaśna śmietana)
    ◦1 łyżka maślanki
    ◦sok z ½ pomarańczy
    ◦szczypta kardamonu

    Dodatkowo:
    ◦1 garść całych czereśni
    ◦cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z czereśniami i nutką pomarańczy i kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie spodu:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Herbatki mielimy w robocie. Masło rozpuszczamy z miodem i dodajemy do ciastek. Przygotowanym ciastem wykładamy okrągłą tortownicę o średnicy 22-24 cm i wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Odkładamy od ostygnięcia.

    Przygotowanie nadzienia:
    Wydrylowane czereśnie zasypujemy 200 g cukru pudru i ucieramy widelcem. Następnie przekładamy czereśnie do rondelka lub patelni, dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy/smażymy ok. 20-30 minut często mieszając, aż utworzy się gęsty syrop. Na koniec dodajemy kardamon. Dokładnie mieszamy.

    Ser mielimy w maszynce. Jaja ucieramy z pozostałym cukrem pudrem, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, maślankę, śmietanę kremówkę i mąkę kukurydzianą, ucieramy na jednolita masę. Do masy dodajemy ser i cały czas ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i jeszcze raz dobrze mieszamy. Połowę masy serowej wylewamy do tortownicy, następnie dodajemy połowę usmażonych czereśni i delikatnie mieszamy szpikulcem. Na czereśnie wylewamy pozostałą masę serową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 50-70 minut. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy obręcz z tortownicy, na wierzch sernika nakładamy pozostałe czereśnie. Dodatkowo dekorujemy całymi czereśniami i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować