Sernik z czekoladą i likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbełtaj, dodaj cukier i cukier waniliowy, miksuj do czasu aż cukry się rozpuszczą, Twaróg zmiel. Nie przerywając ucierania dodaj śmietanę, gdy połączy się z jajkami dodawaj po łyżce twarogu, na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj tak długo aż masa będzie gładka. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy wlej masę serową i piecz w piekarniku w 180*C ok 50 min. Wystudź.
2.Śmietanę podgrzej w garnku do momentu wrzenia, ściągnij z ognia dodaj połamaną czekoladę. Odstaw do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając.
3.Przestudź, schłodź w lodówce. Zimną masę za pomocą miksera połącz z likierem oraz cukrem pudrem.
4.Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Połącz z odrobiną masy czekoladowej. Gdy żelatyna dobrze się rozprowadzi wlej ją do reszty masy czekoladowej i dobrze wymiksuj.
5.Na dobrze wystudzony sernik wlej masę czekoladową. Włóż do lodówki na minimum godzinę aż masa się zetnie.
6.Udekoruj według gustu. Smacznego!
Porady
Można użyć mniejszej tortownicy wtedy sernik będzie wyższy.
Komentarze