Sernik z czekoladą i likierem

0 (0 ocen)

Prosty i przepyszny sernik.

Składniki:

  • Sernik:
    0,5 kg tłustego twarogu
    3 jajka
    120 g cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    200 ml kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa czekoladowa:
    400 ml śmietany kremówki 30%
    300 g gorzkiej czekolady
    150 ml likieru czekoladowego
    4 łyżki cukru pudru
    2 czubate łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    tortownica o śr. 25 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Likiery

Sernik z czekoladą i likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • uoieczony sernik 1. Jajka rozbełtaj, dodaj cukier i cukier waniliowy, miksuj do czasu aż cukry się rozpuszczą, Twaróg zmiel. Nie przerywając ucierania dodaj śmietanę, gdy połączy się z jajkami dodawaj po łyżce twarogu, na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Miksuj tak długo aż masa będzie gładka. Do wysmarowanej i wysypanej bułką tortownicy wlej masę serową i piecz w piekarniku w 180*C ok 50 min. Wystudź.
  • przygotowanie masy czekoladowej 2. Śmietanę podgrzej w garnku do momentu wrzenia, ściągnij z ognia dodaj połamaną czekoladę. Odstaw do rozpuszczenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Rozpuszczanie i schładzanie masy czekoladowej 3. Przestudź, schłodź w lodówce. Zimną masę za pomocą miksera połącz z likierem oraz cukrem pudrem.
  • Gotowy sernik 4. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości gorącej wody. Połącz z odrobiną masy czekoladowej. Gdy żelatyna dobrze się rozprowadzi wlej ją do reszty masy czekoladowej i dobrze wymiksuj.
  • Gotowy sernik 5. Na dobrze wystudzony sernik wlej masę czekoladową. Włóż do lodówki na minimum godzinę aż masa się zetnie.
  • Smacznego 6. Udekoruj według gustu. Smacznego!

Porady

Można użyć mniejszej tortownicy wtedy sernik będzie wyższy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier czekoladowy Masa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować