Sernik z ciemnym ciastem

4.25 (189 ocen)

  • 2 godz.

Sernik to ciasto na każdą okazję. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    4 żółtka
    3/4 kostki margaryny
    3 łyżki śmietany
    3 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera
    6 jajek
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 budyń śmietankowy
Wystaw ocenę:

4.25 (189 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z ciemnym ciastem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników na ciasto wyrabiam ciasto i dzielę je na połowę. Jedną część wykładam na blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia, a drugą zamrażam.
  • 2. Masa:
    Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaję ser oraz jajka. Miksuję, dodaję budyń. Gotową masę wylewam, na to ucieram na tarce zamrożone ciasto. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180°C.
  • 3. Ostudzone ciasto polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepis na sernik z rosą!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować