Sernik z buraczkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy żółtka, cukier puder, kakao, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 22cm.
2.Masa serowa: Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Nadal ucierając dodajemy kolejno zmielony ser, budyń, mąkę, buraczki oraz żurawinę. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto na blaszce. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni.
3.Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy przestudzone ciasto. Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami.
Komentarze