Sernik z buraczkami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciasto na każdą okazję. Doskonałe połączenie smaków. Warto go przygotować.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki
    50g margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżka śmietany 18%
    Masa serowa:
    600g sera białego
    2 buraki ćwikłowe
    1/2 kostki masła
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    3 łyżki mąki krupczatki
    50g suszonej żurawiny
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    kolorowe perełki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z buraczkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z margaryną. Dodajemy żółtka, cukier puder, kakao, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy na tortownicę o średnicy 22cm.
  • 2. Masa serowa: Buraki gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Nadal ucierając dodajemy kolejno zmielony ser, budyń, mąkę, buraczki oraz żurawinę. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto na blaszce. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy przestudzone ciasto. Wierzch posypujemy kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować