sernik z budyniem i ciasteczkami

4.98 (174 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm,

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    150 g masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku

    warstwa budyniowa:
    4 budynie waniliowe
    1 l mleka

    4 łyżki cukru

    ser:
    1 kg twarogu
    1 szklanki cukru
    4 jajka
    1 budyń waniliowy

    dodatkowo:
    2 opakowania ciasteczek "paryskie"
    100 g mlecznej czekolady
    3 łyżki kokosu
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.98 (174 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Ciastka

Sernik z budyniem i ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sernik 1. Zimne masło zagnieść z resztą składników. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować na blaszce o wym. 24*24 cm. Podpiec w 180*C przez kwadrans.
  • sernik 2. Ugotować budynie na mleku. Gorący budyń wylać na ciasto.
  • sernik 3. Na budyniu ułożyć ciastka.
  • sernik 4. Ser dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Białka ubić na sztywno. Następnie żółtka zmiksować z cukrem i dodając ser ucierać. Dodać budyń i delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Wylać do blaszki. Piec około 50 minut w 180*C.
  • 5. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować